Oljan är boven

OLJAN ÄR BOVEN
Publicerad: UNT: 16/11, 2015
Med billig olja har västvärlden under långa tider byggt upp sitt välstånd. Med pengar från oljeproduktionen försöker i dag en hel del krafter bryta ner detta välstånd. Om 3 veckor möts alla världens ledare i Paris för att försöka komma överens om den här planetens fossilfria framtid.

Det allra första som världens alla politiker skulle kunna göra, om de verkligen menar allvar med sitt miljöengagemang och sitt tal om en fossilfri värld, är att ta bort all världens subventioner av och till oljeindustrin. Subventioner som i dag uppgår till 556 miljarder dollar om året.

För ett par dagar sedan inträffade nya terroristattacker i Paris. I de efterföljande kommentarerna i media diskuteras fram- och baklänges avsikterna med och orsakerna till alla dessa terrorattacker världen över. Men det märkliga är, att ingen frågar sig var alla pengarna till dessa attacker och till all denna krigföring egentligen kommer ifrån. Pengarna kommer huvudsakligast från oljan, både direkt och indirekt, både genom officiellt stöd och genom stöd i det fördolda. Hur många stater byter inte olja mot vapen i dag? Och det är inte bara skurkstater, som gör så.

Om 3 veckor skall världens ledare samlas för att diskuteras en fossilfri värld just i Paris. Det är inte helt osannolikt, att just Paris och tidpunkten för terrorattentatet har valts på grund av detta Parismötets syfte och tidpunkt och plats för detsamma. Tänk vilken enorm propagandaframgång och triumf det skulle vara för dessa satans terrorister, om de kunde skrämma någon eller några statsmän att utebli från mötet i Paris. Tänk om de skulle kunna visa på för alla sina sympatisörer världen runt, att det är de, som styr världshändelserna. Tänk vilka nyrekryteringsargument detta skulle vara.

Vi får inte glömma, att det är skarpa hjärnor och fullständigt hämningslösa människor som leder dessa vansinnesdåd. Det är Saddam Husseins gamla generaler.

Jag har sagt det tidigare, och säger det igen: vi får aldrig en fredlig värld, så länge tillgång på olja är avgörande för världens energiförsörjning. Jag tror att många politiker förstår detta, men ord är en sak, och handling en helt annan. Få politiker har kraft att göra något åt det allmänna, världsvida oljeberoendet. Detta gäller i Sverige men även i övriga delen av vår värld.

Man kommer säkert att fatta bindande beslut i Paris om tre veckor. Våra politiker kommer hem och är jublande glada och de kommer att triumfatoriskt basunera ut, att nu är världen räddad. Naturskyddsföreningens generalsekreterare har redan börjat hyllningssångerna (DN debatt 14/11) och UNT:s ledarsida följer efter (20/11).

När politikerna sedan kommer hem, kommer svenska politiker se till att vårt land följer tagna beslut. Några andra länder gör detsamma. Men de allra flesta politiker åker hem och strunta fullständigt i vad som beslutats i Paris. Man har i mötet sett till att ingenting är fullständigt bindande, och även om så är fallet, kan man alltid hoppa av tagna överenskommelsen och skylla på andra. Se hur det gick med Kyoto-protokollet, se hur det gick med besluten i Köpenhamn !

Lars Christersson
Professor emeritus

Information & Rådgivning | | Kommentera |
Upp